Gotowanie

Kuchnia to prawdziwe laboratorium z urządzeniami, które istotnie wpływają na Twój rachunek za prąd. Zobacz, co możesz zrobić, aby gotować oszczędniej i mniej wydawać.

Rachunki zamrożone

Lodówka odpowiada za 25-30% rocznego zużycia prądu w domu. Odladzaj ją regularnie – zalodzona lodówka zużywa 10% więcej prądu.
Nie wkładaj gorących produktów do chłodziarki, bo wtedy pobiera nawet 3 razy więcej prądu na ich ochłodzenie.


Czysta oszczędność

Nie uruchamiaj zmywarki, dopóki nie jest pełna albo używaj programu „połowa wsadu”. 
W zmywarce zużyjesz co najmniej 2 razy mniej ciepłej wody niż przy tradycyjnym myciu.



Niech Ci się upiecze

Jeśli gotujesz na płycie, używaj garnków o idealnie płaskich dnach. Naczynia, które nie przylegają całą powierzchnią dna do płyty, zużywają nawet 50% więcej prądu. Używaj pokrywek - bez nich gotowanie pochłonie 30% więcej prądu!
Jeśli podczas pieczenia w piekarniku użyjesz termoobiegu – zaoszczędzisz ok. 20% energii.

Chcesz wiedzieć więcej?

Częste pytania

Najczęściej zadawane pytania związane z prądem i instalacją

Jak oszczędzić prąd

Powieś na lodówce i zacznij oszczędzać